Köpguide – så väljer du den bästa robotdammsugaren
Även om robotarna inte har ersatt människan inom alla yrken kan de definitivt göra ett bra jobb i våra hem. Det finns en robot för nästan alla behov – från robotar som lagar mat till de som tar hand om uppvärmningssystem eller belysning. Om du tycker att dammsugning varit något av det tråkigaste i världen finns det numera robotar även för detta.
Om du tar en titt på de tio bästa robotdammsugarna förstår du hur komplexa och praktiska dessa produkter är. Nuförtiden finns de att köpa i princip överallt och är idag relativt billiga. I denna artikel får du tips på hur du hittar den bästa robotdammsugaren.
De viktigaste funktionerna
Det finns många funktioner att ha i åtanke innan du köper en robotdammsugare. Här går vi igenom de viktigaste av dem.
Städning och moppning
Robotdammsugare är generellt bra på att plocka upp damm, hår eller kattspillning. De kan hjälpa dig att spara mycket tid på städningen i hemmet. Men dessa robotar är ju inte människor och har inga ögon. Så förvänta dig inte att de presterar på samma nivå som när du själv dammsuger.
En del robotar klarar också av våtmoppning. De gör ett relativt bra jobb på hårda golv. Men återigen, du kan inte jämföra dem med traditionell moppning eller med robotar som är specifikt designade för moppning. Även om dessa robotar tar bort ett extra lager smuts kan man inte räkna med att de får bort alla fläckar.
Enkelhet
De flesta robotdammsugare är smarta enheter som du kan ansluta till en app. Du kan enkelt styra dem från din mobil efter att du installerat appen och kopplat den till roboten. Alla användare behöver inte appen. De krävs dock att minst en person skapar och konfigurerar ett konto för att kunna fjärrstyra roboten från appen.
När väl roboten är konfigurerad behöver du bara starta den. Den kommer att börja städa utrymmet medan den samtidigt memorerar rummets utseende. Den kommer att försöka hitta de kortaste vägarna för att utföra städningen snabbt, medan den täcker alla ytor. Du kan också programmera roboten att gå igång vissa tider på dygnet.
Vissa robotar erbjuder också röststyrning via Amazon Alexa eller Google Assistant, vilket gör att du helt enkelt kan be dem börja städa.
Automatisering och prestation
Hela syftet med att skaffa en robotdammsugare är att behöva ägna så lite tid som möjligt åt dammsugningen. För detta behöver du en väl fungerande robot som kräver minimalt med mänsklig inblandning. När du väl har konfigurerat roboten bör den kunna göra resten.
Dessa robotar kartlägger automatiskt de utrymmen du använder dem till. Så länge du inte möblerar om kommer de ihåg ytorna och hindren. Detta gör de med hjälp av infraröda sensorer eller med laserteknik.
De infraröda sensorerna hjälper roboten att undvika hinder och ändrar riktning när de stöter på dem. Robotdammsugare med laserteknik fungerar ännu bättre då de kan identifiera smutsigare områden som behöver noggrannare rengöring.
Form
De flesta robotdammsugare är runda. Tack vare det kan de röra sig fritt och undvika hinder. Men de finns också D-formade robotar. Dessa kostar mer, men de är bättre på att komma åt i kanter och hörn. De har också en större rengöringsyta vilket gör dem effektivare och snabbare på att städa klart.
Underhållsbehov
De flesta robotar kräver mycket lite underhåll. Du kanske bara behöver göra rent borsten varannan vecka eller en gång i månaden, beroende på hur ofta du använder roboten. Men om du har husdjur kommer den att kräva lite mer skötsel, på grund av att den samlar upp mer hår och smuts. Kanske kommer du att behöva byta filter och borstar lite oftare.
Tömningssystem
I allmänhet fungerar robotdammsugare precis som traditionella dammsugare när det gäller tömning av smuts. Du behöver alltså manuellt tömma dammsugaren efter några gångers användning. Lite dyrare robotar har också tömningsstationer. Efter varje utförd dammsugning tömmer de automatiskt smutsen i en behållare vid dockningsstationen. När väl den behållaren är full får du ett meddelande om att tömma den.
Batteritid
Lång batteritid är en annan sak som kan vara viktig. Om du har ett stort hus behöver du en robotdammsugare med lång batteritid och som kan städa hela utrymmet i en och samma session. Robotar med kortare batteritid måste återvända oftare till dockningsstationen för att ladda upp. Detta betyder att de använder mer energi och att städningen tar längre tid.
Dina inställningar
Hur du ställer in din robotdammsugare spelar stor roll för hur lätt det är för din robot att städa dina golv.
Hinder
Ju fler hinder som finns i vägen desto längre tid tar det för roboten att bli klar. Om du vill få ut det mesta av din robot, försök att göra det lite enklare för den.
Försök att möblera så att det finns så få hinder som möjligt i rummets centrum. Om du har bord med stolar kanske du kan lägga stolarna på bordet eller i soffan medan roboten arbetar.
Kolla upp vilka robotar som arbetar bäst under komplicerade förhållanden. Vissa tar sig enklare förbi hinder, andra fastnar på dem och skickar irriterande felmeddelanden. Läs gärna recensionerna på de 10 bästa robotdammsugarna för att få en överblick över hur bra de bör fungera.
Höjd
Höjden på roboten bör matcha höjden på dina möbler. Din robot bör kunna ta sig in under till exempel soffan. Så titta efter en modell som är tillräckligt låg för att ta sig fram. Vissa robotdammsugare är lägre än 7 cm så de kan enkelt ta sig fram under möblerna.
Hemmets storlek
Storleken på ditt hem är också viktigt. Vissa modeller av robotdammsugare passar bättre för mindre utrymmen, medan det finns andra modeller som klarar av mer än 180 kvm. Att betala för det senare alternativet är meningslöst om du bor i en liten lägenhet.
Mattor och golv
De flesta robotar klarar av alla ytor, från trägolv till klinker och mattor. Vissa är tillräckligt smarta för att kunna automatiskt anpassa motorstyrkan när de dammsuger på en matta, vilket kräver mer styrka och fart. Sedan skiftar de tillbaka igen när de rullar ut på golv eller klinker.
Ett problem med billigare modeller är att de ibland kan trassla in sig i mindre mattor. Om du är hemma när det händer är det inga problem – roboten skickar ett felmeddelande eller röstmeddelande så att du kan få loss den igen. Om du har få eller inga mattor är det såklart bäst – då fungerar en billig modell alldeles förträffligt.
Annat att ha i åtanke
Pris
Priset på robotdammsugare varierar kraftigt, beroende på märke, styrka, batteritid, operativsystem och rengöringsfunktioner. Du kan få en budgetmodell för så lite som en tusenlapp. Dammsugare som också klarar att moppa är dyrare och de mer avancerade modellerna kostar uppemot 10 000 – 15 000 kronor.
Garanti och returpolicy
Garantin är också viktig om dammsugaren går sönder och behöver lagas. Se till att du får en modell med generös garantitid, särskilt om den kostar över 5 000 kronor, vilket är över medelpriset. Sätt dig också in i företagets returpolicy för att ta reda på hur det fungerar om du vill returnera produkten och få pengar tillbaka eller en ersättningsvara. Kolla också vem som står för eventuell frakt.
Kundomdömen
Att läsa kunders recensioner är ett bra sätt att göra research. Börja med att läsa recensionerna på de 10 bästa robotdammsugarna för att få en inblick i hur de fungerar. Välj sedan ut några modeller du gillar och har råd med och se vad som sägs om dem.